Sıkça Sorulan Sorular

Vize randevusu için ne yapmam gerekiyor ?

*En az 2 yıl süreli bir pasaport sahibi olmak.

Pasaportum yok ne yapabilirim ?

En yakın nüfus müdürlüğünden ya da internet üzerinden online  bir randevu almanız gerekiyor. Daha sonra herhangi bir bankaya pasaport harcınızı yatırarak 3 adet biometrik fotoğraf ile randevu aldığınız nüfus müdürlüğüne müracaat ederek pasaport talebinde bulunabilirsiniz.  Pasaportun size ulaşma süresi başvuru tarihinden itibaren 7 gün sürebilir.

Evlendim fakat kimlik ve pasaportumda eski soyadım var ne yapmalıyım?

2.Maddede olduğu gibi en yakın nüfus müdürlüğüne müracaat ederek güncel soyadınız ile yeni kimlik ve pasaport almalısınız.

Vize başvurumu hangi konsoloslukta yapacağım ?

İkamet ilinize göre bağlı olduğunuz İSTANBUL ,İZMİR ,ANKARA konsolosluğunda başvurunuzu yapabilirsiniz. Hangi ile bağlı olduğunuzu Vize Danışmanımız size iletecektir.Ulusal vize başvuruları şahsen konsolosluktan yapılmaktadır.Bu konuda yetkili kurum İ-DATA değildir.

Henüz nikahımızı yapmadık şu anda vize randevusu alabilir miyiz ?

  • Resmi olarak nikahınızı yapmadığınız sürece Aile Birleşimi vizesine başvuru yapamazsınız .
  • Eğer nikahınızı Almanya’da yapacaksanız , eşiniz  Almanya’da bir nikah tarihi aldığı takdirde Aile Birleşimi vizesine başvuru yapabilirsiniz .(Bu belgenin aslını ibraz etmeniz gerekmektedir.)

A1 Sertifikam kaç ay geçerli ?

A1 sertifikanızı aldıktan sonra Almanca’yı unutmadığınız takdirde 1 yıl içerisinde vize başvurusunda bulunmanız gerekli.1 yılı geçmiş bir sertifika ile gittiğinizde vize başvurusu esnasında sizi tekrar bir sınava tabii tutabilirler.

Konsoloslukta bana hangi soruları soracaklar ?

Başvuru esnasında size Almanca olarak ‘Kendinizi tanıtma , Kıyafetinizin rengi, kahvaltıda ne yediniz ?, Hava nasıl ? gibi sorular sorabilirler.Bu konuda heyecan yapmanıza gerek yok tüm bu soruların cevaplarını zaten kursumuzda öğrenmiş olacaksınız.

Türkçe olarak ise ; eşinizle nerede tanıştığınızı , nasıl tanıştığınızı , eşinizin kaç kere Türkiye’ye gelip gittiğini, nasıl evlenme teklifi aldığınızı , nasıl evlenme teklif ettiğinizi ve buna benzer sorular sorabilirler.

Konsoloslukta para ödemem gerekiyor mu ?

Eşiniz Türk vatandaşı ise 75 EURO ödemeniz gerekli.Almanya vatandaşı ise sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.

İkamet müsaadesi başvuru formu nedir? Nasıl doldurabilirim?

İkamet müsaadesi başvuru formu. Vize randevusuna giderken başvuru esnasında sunmanız gereken bir formdur.İçerik olarak sizin , eşinizin ve ailenizin bilgilerinden oluşan sorulara verilen  cevaplardan oluşmaktadır.Vealmanca olarak doldurulmaktadır.Sizden başvurunuz için istenilen diğer evrakları hazırladığınızda bu form bizim tarafımızdan doldurulmaktadır.

Formül B nedir? Nereden alabilirim?

Bu evrak evlenme kayıt örneği olarak geçer.Herhangi bir nüfus dairesinden alabilirsiniz.

Tam tekmil toplu aile nüfus kayıt örneği nedir? Nereden alabilirim?

Bu evrak herhangi bir nüfus dairesinden temin edilebilir.Bu evrakı alırken dikkat etmeniz gereken husus aldığınız evrakta anne , baba , kardeş , eş ve çocuk bilgilerinizin de yer almasıdır.

Boşanma kararlarım elimde yok, nereden çıkarabilirim?

Herhangi bir adliyeden başvuru yaparak eski boşanma kararlarınızı temin edebilirsiniz.

Eşimin boşanma kararlarının aslı gerekir mi?

Eşinizin boşanma kararlarının aslına gerek yok.Eğer eşiniz  Türk vatandaşı ve Almanya’da boşandı ise bu kararların Türk Mahkemelerince ‘’TANIMA ve TENFİZ ‘’ kararlarının da elinizde olduğundan emin olun.

Hangi evrakların Almanca diline çevirisi yapılması gerekiyor?

Türkçe olan tüm boşanma kararlarının Almanca çevirisi yapılması gerekmektedir.Almanca olan kararların çevirisine gerek yoktur.

Pasaportum en az kaç yıllık geçerli olmalı?

Pasaportunuzun vize başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıllık geçerlilik süresi olmalı.

Başvurum ne zaman sonuçlanır?

Başvuru tarihinden itibaren 1-3 ay arasında başvurunuz sonuçlanacaktır.

Başvurumu nasıl takip edebilirim ?

Başvurunuzu takip edebilmek adına sizin ya da bizim Türkiye’den yapabileceğimiz bir işlem yok.Ancak eşiniz Almanya’dan bilgi alabilir.

Aradığınız sorunun cevabını bulamadıysanız canlı destek hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

ALMANYA’ DA ÇALIŞMAK

         01.03.2020 tarihi ile yürürlüğe giren yeni çalışma yasası Türkiye’de yaşayan ve Almanya’da çalışmak isteyen bir çok kişiyi heyecanlandırdı. Peki Almanya’da çalışabilmek için gerekli şartlar ve yenilikler nelerdir ?

BU YASA İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ HUSUS ALMANYA’DA GEÇERLİ BİR MESLEĞİNİZ VE BU MESLEKLE İLGİLİ GEÇERLİ SERTİFİKALARINIZ, DİPLOMALARINIZ OLMASI. ALMANYA NİTELİKSİZ İŞ GÜCÜNE KAPILARINI KAPATMIŞ DURUMDA.

İŞ ARAMA VİZESİ:

         Yeni göç yasasının getirdiği yeniliklerden birisi iş arama vizesi oldu.Bu vize sayesinde 6 aylık bir vize alabilir ve bu süreçte Almanya’da mesleğinize göre iş arayabilirsiniz.İşinizi bulduğunuz takdirde çalışma ve oturum izninizi alabilirsiniz.Vizeye başvurabilmek için başlıca şartlar şunlardır;

  • Almanya’da geçerli bir meslek ve bu mesleğin denkliği olması.
  • B2 seviyesinde Almanca bilgisi  Goethe İnstitut ya da ÖSD’den alınmış sertifika.
  • Bloke hesap ( Aylık 850 euro x 6 Ay )                                                                               

Yukarıda yazılı maddeler başlıca istenilen şartlardır. Bu şartlardan herhangi birisini yerine getiremediğiniz takdirde vize başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır .

ÇALIŞMA VİZESİ:

         Yeni göç yasası iş sözleşmeli personellere yönelik çalışma şartlarına yeni düzenlemeler getirdi. Eğer Almanya’da işiniz hazır ve elinizde geçerli bir iş sözleşmesi var ise başlıca dikkat etmeniz gereken konular şunlardır ;

  • Meslek belgeleriniz , okul diplomalarınız ve Almanya’da denklikleri.
  • Aşağıda belirtilen bilgilerin bulunduğu somut iş teklifi (iş sözleşmesi)

     Almanya’daki işveren (adı, adresi), Almanya’daki çalışma yeri, İş ilanı ve görev tanımı, Çalışma biçimi: tam zamanlı veya yarı zamanlı, Euro olarak yıllık brüt maaş

  • Mesleğinize göre yeterli seviyede Almanca Dil bilgisi

      Yukarıda yazılı maddeler başlıca istenilen şartlardır. Bu şartlardan herhangi birisini yerine getiremediğiniz takdirde vize başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır .

Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası´nın amacı nedir?

Üçüncü ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya iş piyasasına göç etmesi amaçlanmaktadır. Bunlar yüksek öğrenim görmüş kişiler ve nitelikli meslek eğitimi almış kişilerdir.

Yasaya göre nitelikli iş gücü kimlerdir?

Yeni yasa iki çeşit nitelikli iş gücü tanımı yapmakta:

  • Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü, nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Şayet nitelikli meslek eğitimi yabancı memlekette alınmışsa, vize başvurusundan önce Almanya´daki yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya´daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.
  • Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü, Almanya´da bir yüksek okuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlanmış yabancı bir yüksek okulundan mezun ya da Almanya´daki yüksek okul diplomasına benzer yabancı ülke yüksek okul diplomasına sahip kişilerdir.

Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü değildirler.

Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişilere de göç etme imkânı veriyor mu?

Hayır. Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, Almanya´ya giriş yapılmadan önce yabancının sahip olduğu eğitiminin denklik işlemleri kapsamında eşdeğer olup olmadığının tespitini zorunlu kılmakta. Yasa, herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişilere Almanya iş piyasasına erişim için yeni imkânlar sağlamıyor.

Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası´nın getirdiği başlıca yenilikler nelerdir?

  • Yüksek okul mezunu ve nitelikli meslek eğitimi almış kişileri kapsayan bir nitelikli iş gücü tanımı getirilmekte
  • Denklik işlemlerini tamamlayan ve bir iş akdi olan kişilerde öncelik değerlendirmesinden feragat edilmekte
  • Nitelikli meslek sahibi kişilerin nadir mesleklerle sınırlandırılması koşulu kaldırılmakta
  • Yüksek okul mezunları için halihazırda yürürlükteki düzenlemede olduğu gibi nitelikli meslek sahibi kişilere de iş aramak için belirli bir süre için Almanya´ya gelmelerine imkân sağlanmakta (bunun için, kişinin gerektiği kadar Almanca biliyor ve geçimini sağlayabiliyor olması gerekmekte)
  • Meslekî yeterlilik için denklik alabilmek amacıyla Almanya´da iş ya da meslek eğitimi almak üzere ikamet imkânları iyileştirilmekte

ALMANYA SEYAHAT VİZESİ

Almanya’da seyahat etmek, aile, akraba, arkadaş ziyaretinde bulunmak istiyorsanız başvuracağınız vize tipi Schengen (90 gün altı) vize tipidir. Bu vize başvuruları için yetkilendirilmiş kurum İ-DATA ‘dır. Randevularınız www.idata.com.tr adresinden oluşturabilirsiniz. Kurumumuz tarafından danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Ücretler ve detaylar için canlı destek hattımızdan bilgi alabilirsiniz. Hazırlanması gereken evraklar çalışan, öğrenci, ev hanımı, emekli vs. durumlarınıza göre değişmektedir. Aşağıda bulunan evrak listesi genel listedir. Lütfen sizden istenilen evrakların kontrolünü randevu mailinizden kontrol ediniz.

ALMANYA AİLE ,AKRABA ,ARKADAŞ ZİYARETİ VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • Vize başvuru formu
  • Davetiye
  • Pasaport
  • Son 3 yılda alınan vizelerin fotokopileri
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Vize harcı ( 60 Euro)
  • Uçuş rezervasyonu
  • Konaklama bilgileri
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair dilekçe
  • Tüm gelir belgeleri
  • Son 6 aylık banka hesap dökümleri
  • Tam tekmil toplu aile nüfus kayıt örneği
  • 18 yaşından küçük çocuklar için izin belgesi ( boşanma varsa velayet belgesi)
  • Çalışma belgesi ( işe yeni girilmişse işe giriş belgesi )
  • Seyahat tarihlerini belirten iş yerinden alınmış izin belgesi
  • SGK hizmet dökümü

AVUSTURYA AİLE BİRLEŞİMİ VİZESİ

Avusturya’da Aile Birleşimi Vizelerinde Dil Şartı Eyaletlere göre değişmektedir.Bunun için gerekli bilgiyi eşleriniz yaşadığı eyaletteki ilgili kurumlardan alabilirler.

Yetkili Kurum : VFS GLOBAL: www.vfsglobal.com

0 212 373 58 25

Eşi Avusturya vatandaşı olan kişiler doğrudan VFS GLOBAL üzerinden randevu alarak başvuru yapabilir. 21 yaşını doldurmuş ve tüm evrakları eksiksiz olmalı.

Eşi Türk vatandaşı olanlar ise konsolosluktan oturma müsaadesine başvurup Bakanlıktan sonuç beklemelidir.

Gerekli Evraklar

  • Pasaport
  • Vize başvuru formu
  • 2 Adet biometrik fotoğraf
  • Uçuş rezervasyonu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Formül  A ( Uluslar arası doğum belgesi )
  • Formül  B (Uluslararası evlenme belgesi )
  • Sabıka Kaydı
  • Avusturya’da çalışmak istenildiğine dair Almanca dilekçe
  • Avusturya vatandaşı eşten istenilecek belgeler

      Aile birleşimi yapmak istenildiğine dair Almanca dilekçe, Pasaport fotokopisi ve vatandaşlık belgesi,İkamet belgesi,Yeterli maddi kaynak ( tüm giderleri düştükten sonra en az 1,363,52 Euro ‘Aylık’ ), 3 aylık maaş bordrosu, KSV dökümü, Vatandaşlık açıklamalı , tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve noter tasdikli Almanca Çevirisi,Avusturya’da konut; kira kontratı / tapu fotokopisi